Vinkit omaan jaksamiseen

Metallisia retkikuppeja ulkona hirsisellä pöydällä poutasäässä.
Adobe Stock

Tältä sivulta löydät vinkkejä ja linkkejä omasta jaksamisesta ja perheen hyvinvoinnista huolehtimista varten.

Sisäilma-asiat voivat olla ahdistavia ja kuormittavia etenkin, jos ongelmien ratkaiseminen jumiintuu eikä tilanteesta saa kunnolla tietoa. Huolehdi omasta ja perheen jaksamisesta ja siitä, että sisäilma-asiat eivät täytä arkeanne.

Jos tuntuu, että tarvitsette tukea, asioiden eritteleminen auttaa hahmottamaan sitä, mitä perheenne tarkemmin tilanteessa tarvitsee.

  • Pääsetkö purkamaan ajatuksiasi? Kuinka arkenne sujuu? Tarvitsetko sinä tai perheesi lisää apua?
  • Vaali kaiken keskellä omien voimavarojesi lähteitä. Mitkä asiat tukevat omaa jaksamistasi ja miten saat arkeen hengähdystaukoja sisäilma-asioista?
  • Ketkä ymmärtävät sinua ja tukevat jaksamistasi? Näissä tilanteissa heidän mukanaolonsa elämässäsi korostuu.
  • Tilanne vaikuttaa kaikkiin perheenjäseniin. Kysy, mitä perheesi ajattelee ja millaista arkea he toivovat. Järjestä kahdenkeskistä aikaa perheen jokaisen lapsen kanssa.
  • Jaa ajatuksiasi samassa tilanteessa olevan vanhemman eli vertaisen kanssa.
  • Tutustu sisäilma-, lapsiasia- ja mielenterveyden tukeen erikoistuneiden järjestöjen verkkosivuihin ja palveluihin. Ota halutessasi yhteyttä järjestöjen auttaviin puhelimiin tai chatteihin tai liity sopiviin verkkovertaisryhmiin.
  • Kerro perheenne tarpeista esimerkiksi neuvolassa, opiskeluhuollossa tai perhekeskuksessa.
  • Kysy, millaisia tukimuotoja kunnassanne on tarjolla ja onko palveluissa ymmärrystä sisäilma-asioista. Palveluja ovat muuan muassa lapsiperheiden kotipalvelu, perheneuvola ja perhe- tai pariterapiapalvelu sekä kunnan sosiaali- tai kriisipäivystys.
  • Jos apua hakiessasi kohtaat vähättelyä tai muunlaista asiattomuutta, sano rohkeasti, että tällaisesta avusta ei ole sinulle nyt tässä tilanteessa apua, ja etsi itsellesi sinua ja tarpeitasi paremmin ymmärtävää apua toisaalta.
  • Muista toivo! Tilanteen ratkaisemiseen tarvitaan nyt kärsivällisyyttä, stressin ja epätietoisuuden sietokykyä. Usko, että parempi aika koittaa. Hyvinkin kaoottiset tilanteet ovat kyllä tasoittuneet ja reittejä löytynyt eteenpäin.

Hae tarvittaessa lisää tukea lapselle ja koko perheelle. Yksin ei tarvitse jäädä.

Tukea ja tietoa

Suomen Mielenterveys ry: Tukea ja apua ja Vahvista mielenterveyttäsi

Mannerheimin Lastensuojeluliitto: Vanhemmille ja Lapsella pitkaaikaissairaus tai vamma

Nuortennetti: Lasten ja nuorten puhelin

Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri: Palvelut

MITÄ MIELTÄ OLET SISÄLLÖSTÄ? Voit valita useita vaihtoehtoja.