Kunnilla on velvollisuus toimia lapsen edun mukaisesti ja tarjota lapselle opetusta silloinkin, kun lapsi ei terveydentilansa vuoksi pysty opiskelemaan luokassa muiden lasten kanssa. Tältä sivulta löydät tietoa, kuinka toimia tilanteissa, joissa opetuksen järjestäjä ei yhteistyöyrityksistä huolimatta huolehdi velvollisuuksistaan.
Tutustu aina ensin Viiden vaiheen malliin ja lue etenkin ohje 1, ohje 2 ja ohje 10.
Varaa ohjeiden mukaisesti lapselle aika kouluterveydenhuoltoon ja valmistaudu käyntiin huolella. Kuvaa lapsen oireita ja niiden vaikutusta hänen vointiinsa selkeästi. Ilmoita lapsen oireilusta myös kouluun ja pyydä tietoja koulun sisäilmasta. Viesti koulun suuntaan lapsen tarpeista, ole itse aloitteellinen ja ehdota ratkaisuja ja tarjoa tietoa ratkaisujen suunnittelun tueksi, mikäli se on tarpeen ja sinulle mahdollista. Pyydä tapaamista opiskeluhuollon kanssa ja lapsen tilanteen käsittelemistä yksilöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä.
Anna näille vaiheille niihin tarvittava aika.
Mikäli asiat eivät tästä huolimatta etene, voit puolustaa lapsesi oikeuksia opetukseen ja terveelliseen oppimisympäristöön useita virallisia kanavia pitkin.
Toimi silloin seuraavasti.
1. Tee ilmoitus kunnan ympäristöterveysviranomaiselle
Kunnan ympäristöterveysviranomainen tekee tarkastuksia myös kunnan omiin päiväkoteihin ja kouluihin. Oppimisympäristön on oltava terveellinen ja turvallinen. Ilmoituksen, valituksen tai toimenpidepyynnön voi tehdä vapaamuotoisesti sähköpostilla. Puhelimitse saa lisätietoja.
2. Laadi kantelu aluehallintoviranomaiselle
Valtion aluehallintovirasto (AVI) ohjaa ja valvoo kuntia, ja asiakkaan laillisten oikeuksien toteutumista esiopetuksessa, perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa ja toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa.
Aluehallintovirasto voi tutkia kanteluiden perusteella, onko opetuksen järjestäjä noudattanut lakia. Oppilaalla ja opiskelijalla on lain mukaan oikeus esimerkiksi opetukseen, turvalliseen opiskeluympäristöön ja riittävään tukeen.
Aluehallintovirastot löydät täältä.
Tässä AVI:n dokumentissa kerrotaan koulurakennusten sisäilmasto-ongelmien selvittämiseen ja vastuisiin liittyvästä lainsäädännöstä, eri tahojen rooleista sekä kuvataan sisäilmasto-ongelmien käsittelyprosessia koulurakennuksessa.
Tietoa aluehallintoviranomaisen roolista opetustoimen valvojana.
Tietoa kanteluiden tekemisestä ja lomake kantelun tekemiseksi.
3. Tee kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle
Kantelu tehdään viranomaisen toiminnasta. Kantelussa kannattaa erityisesti dokumentoidut asiakirjat, kuten sähköpostit, organisoida aineistoksi ja lähettää verkkolomakkeella.
Ratkaisun saaminen saattaa kestää noin puoli vuotta.
Kantelun tekeminen eduskunnan oikeusasiamiehelle:
4. Toimi yhdessä muiden vanhempien kanssa
Voit toimia tilanteessa myös yhdessä muiden vanhempien tai vanhempainyhdistyksen kanssa. Lisätietoja siitä löydät täältä.
MITÄ MIELTÄ OLET SISÄLLÖSTÄ? Voit valita useita vaihtoehtoja.