Etä-isä: Miten poika pääsee terveelliseen kouluun?

Erivärisiä lappuja, jokaisessa kysymysmerkki.

Tällä palstalla vastataan tyypillisiin sisäilma-aiheisiin kysymyksiin, joita kodit, koulut ja kunnat sisäilma-asioissa meiltä kysyvät. Kaikissa kysymyksissä on kysyjien yksityisyyden suojaamiseksi häivytetty tunnistetiedot ja muutettu kysymyksissä esiintyvien nimet.

Etä-isä kysyy

Etsin apua 12-vuotiaan poikani oireiluun. Poika, Niko, käy ala-asteen kuudetta luokkaa vuonna 1969 rakennetussa ja viisi vuotta sitten peruskorjatussa koulussa.  

Käsittääkseni koulussa on tunnistettu peruskorjauksen jälkeenkin sisäilmaongelmia, jotka ovat jollain tavoin seurannassa.  

Poikani alkoi oireilla syksyllä sen jälkeen, kun luokka oli siirtynyt toiseen luokkatilaan. Hänellä on jatkuvaa kovaa kurkku- ja poskiontelokipua ja pahoinvointia ja välillä kova yskä. Usein hän vaikuttaa huonovointiselta ja kalpealta ihan ulospäinkin. Poika on vuoroviikoin minun luonani ja vuoroin äidillään. Kumpikin asunto vaikuttaa sopivan hänelle ja hän toipuu akuuteista oireista aina kotona.   

Vointi on kuitenkin mennyt koko vuoden tasaisesti alaspäin. Niko on ollut poissa tänä vuonna koulusta paljon pahoinvoinnin, kipujen ja poskiontelotulehdusten vuoksi. 

Poika harrastaa tosissaan jalkapalloa, piirijoukkueessa asti, mutta viime kausi meni sairastelun vuoksi penkin alle. Samalla luokalla Nikon kanssa oleva hyväkuntoinen urheilijatyttö sairastui juuri astmaan. Olen kuullut muilta vanhemmilta, että moni muukin lapsi oireilee. On paljon ainakin vatsakipuja, silmätulehduksia, päänsärkyä ja korvatulehduksia. Opettaja on usein poissa infektioiden ja äänen menetyksen vuoksi.  

Olen keskustellut tilanteesta Nikon opettajan ja rehtorin kanssa ja tehnyt ilmoituksen tilanteesta sähköpostitse kaupungin ympäristöterveyteen. 

Olen sen verran huolissani pojan terveydestä, että haluan hänen vaihtavan koulua. Vaikka luokka vaihtaa taas luokkatilaa, en tiedä onko siitä apua, sillä myös rinnakkaisluokilla sairastetaan. 

Koululääkärin vastaanotolle on vaikea päästä, mutta lausunto tarvitaan koulun vaihtoa varten. Toinen vaihtoehto olisi vaihtaa Nikon kirjat minun luo, jolloin hän voisi automaattisesti vaihtaa uuteen lähikouluun. Olemme keskustelleet tästä yhdessä koko perheen kesken. Otamme mielellämme kaikki vinkit vastaan. 

Näin vastasimme

Kouluterveydenhuollon palvelut kuuluvat lakisääteisesti kaikille peruskoulun oppilaille. Tiedustelkaa rehtorilta koululääkäriaikojen tilannetta. Kysykää samalla, voiko lääkärinlausunnon hankkia tässä tilanteessa yksityiseltä, mikäli koululääkärin vastaanotolle on kohtuuttoman pitkä odotusaika. 

Valmistautukaa Nikon kanssa huolella vastaanotolle. Sivulta Valmistaudu terveydenhuollon käynnille löydätte ohjeet vastaanotolle valmistautumiseen. Ne sopivat sekä kouluterveydenhuollon käynneille että yksityiselle lääkärille mentäessä.  

Terveydenhuolto pystyy toimimaan tilanteessa tehokkaammin, kun kokoatte yhdessä etukäteen mahdollisimman tarkat tiedot tilanteesta ja täytätte oirepäiväkirjaa, mielellään kahden–kolmen viikon ajalta.  

Mikäli oirepäiväkirjan täyttäminen on mahdotonta Nikon sairastuessa koulussa välittömästi, kirjatkaa tämäkin oirepäiväkirjaan ja kuvatkaa itse takautuvasti oireita ja niiden yhteyttä rakennuksessa oleskeluun mahdollisimman tarkasti.  

Kuvatkaa myös, miten olette poissulkeneet muut terveyteen mahdollisesti vaikuttavat tekijät, kuten nukkumisen, älylaitteiden käytön, ruokavalion ja liikunnan – nämä kaikki ovat lääkärille tarpeellisia tietoja tilanteen hahmottamista ja lausunnon kirjoittamista varten. 

Oirepäiväkirjan täyttäminen ja oiretietojen kokoaminen on tärkeää jatkoa ajatellen, vaikka päätyisitte vaihtamaan Nikon kirjoille sinun luoksesi. Tässä tilanteessa muuttaminen voi tosiaan olla kaikkein helpoin vaihtoehto, mutta olkaa silti yhteydessä kouluterveydenhuoltoon Nikon terveysongelmista. 

Kotiosoitetta muuttaessa on hyvä selvitellä myös sen koulun sisäilman laatua, johon olette ajatelleet vaihdon tehdä. Voitte tiedustella esimerkiksi kyseisen koulun rehtorilta, onko koulussa ollut sisäympäristöongelmia tai esiintynyt tavanomaista enemmän oireilua ja miten ongelmat on mahdollisesti hoidettu ja korjattu. Ja voisiko Niko myös ennen muuttopäätöstä käydä tutustumassa kouluun ja katsoa, kuinka hän siellä voi? 

Nykyisen koulun tilanne kuulostaa sellaiselta, että olisi hyvä järjestää siellä esimerkiksi sisäilmailta yhdessä kunnan, koulun ja vanhempainyhdistyksen kanssa. Jos oireita on monella muullakin, asiaan tulisi tarttua tehokkaasti.

Voitte vanhempina esimerkiksi tiedustella, onko koulussa käytännöt oireilmoitusten tekemiseen ja mikäli on, rohkaista vanhempia aina ilmoittamaan oireista. On tärkeää, että kaikki oireilevat tulevat terveydenhuollon, rehtorin ja sisäilmaryhmän tietoon, jotta terveyshaittoihin osataan puuttua ajoissa ja tilanteen vaatimalla vakavuudella. 

MITÄ MIELTÄ OLET SISÄLLÖSTÄ? Voit valita useita vaihtoehtoja.